Ο τύπος ενός κουφώματος επηρεάζει το επίπεδο της θερμομόνωσης που μπορεί αυτό να προσφέρει. Έτσι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα ανοιγόμενα κουφώματα προσφέρουν συνήθως υψηλότερη θερμομόνωση σε σχέση με τα συρόμενα, καθώς ο σχεδιασμός τους επιτρέπει υψηλότερη στεγανότητα, χάρη στα περιμετρικά μονωτικά ελαστικά γύρω από το φύλλο και την κάσα. Για τον ίδιο λόγο, δηλαδή το επίπεδο στεγανότητας, ένα δίφυλλο συρόμενο κούφωμα στο οποίο το ένα φύλλο είναι συρόμενο και το άλλο σταθερό, προσφέρει μεγαλύτερη θερμομόνωση από ένα αντίστοιχο στο οποίο και τα δυο φύλλα είναι κινούμενα.
Για να είμαστε όμως βέβαιοι ότι το κούφωμα που επιλέγουμε έχει υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης, θα πρέπει να εξετάζουμε δυο βασικούς δείκτες: το Uf και Uw του κουφώματος.
Το Uf αποτελεί τον δείκτη που καταδεικνύει το επίπεδο θερμομόνωσης του κουφώματος χωρίς το τζάμι, δηλαδή μετρά καθαρά τη θερμική απώλεια της κάσας και του φύλλου. Μέσω του Uf μπορούμε να συγκρίνουμε άμεσα δυο διαφορετικά κουφώματα και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το επίπεδο της θερμομόνωσης που προσφέρουν. Επίσης θα πρέπει πάντα να ζητάτε τις πιστοποιήσεις Uf της εταιρίας του συστήματος, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το προϊόν έχει ελεγθεί αντικειμενικά από τρίτο ανεξάρτητο φορέα. Για να καταλήξουμε, όμως, σε μία τελική απόφαση θα πρέπει να εξετάσουμε το δείκτη Uw, ο οποίος μετρά τις θερμικές απώλειες του παραθύρου συνολικά, συμπεριλαμβανομένου και του τζαμιού που θα τοποθετηθεί στο κούφωμα.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το τζάμι αποτελεί συνήθως το 70%-80% της επιφάνειας ενός κουφώματος, αντιλαμβανόμαστε ότι ο δείκτης Uw παίζει καθοριστικό ρόλο στη θερμομόνωση που θα έχουμε.
Για παράδειγμα, μπορεί ένα απλό κούφωμα αλουμινίου χωρίς θερμομόνωση να έχει, με την εφαρμογή ενός ενεργειακού τζαμιού, ένα επίπεδο θερμομόνωσης παρόμοιο με ένα άλλο πιο ακριβό θερμομονωτικό κούφωμα αλουμινίου στο οποίο όμως δεν τοποθετήθηκαν ενεργειακά τζάμια. Θα πρέπει λοιπόν να προσέχουμε και τους δυο δείκτες, δίνοντας όμως παραπάνω έμφαση στο Uw που αποτελεί στην ουσία τον τελικό δείκτη θερμομόνωσης του παραθύρου. Να σημειωθεί, ότι στις πόρτες εισόδου ο αντίστοιχος δείκτης λέγεται Ud και μετρά το επίπεδο της θερμομόνωσης της πόρτας σε συνδυασμό το πάνελ που έχει εφαρμοστεί.
Επιπλέον, ο δείκτης Ug προσδιορίζει τη θερμομόνωση που έχει το τζάμι. Στην ουσία το Uf σε συνδυασμό με το Ug διαμορφώνουν το τελικό Uw (για παράθυρα/μπαλκονόπορτες) ή Ud (για εξώπορτες).
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλοι οι παραπάνω δείκτες μετρούν τη θερμική απώλεια, γι’αυτό ονομάζονται και δείκτες θερμοπερατότητας. Όσο πιο μικρή είναι η θερμική απώλεια, τόσο μεγαλύτερη θερμομόνωση προσφέρουν τα εξεταζόμενα κουφώματα. Συνεπώς, όσο πιο μικροί είναι οι δείκτες Uf, Ug, Uw και Ud, τόσο καλύτερες ενεργειακές επιδόσεις θα διαθέτουν τα κουφώματά σας. Για παράδειγμα, ένα συρόμενο κούφωμα με Uw =1,6 W/m2K, θα προσφέρει υψηλότερη θερμομόνωση σε σχέση με ένα συρόμενο κούφωμα με Uw =1,9 W/m2K. Τέλος, τονίζουμε ότι το Uw και το Ud θα πρέπει να υπολογίζονται και να συγκρίνονται πάντα για συγκεκριμένες διαστάσεις κουφώματος.